03 September 2012

cream puff ke chocolate eclair?

Posted by -izzAh- at 16:39
assalamualaikum semua.

so, harini meh kita cerita pasal dessert.

raya ketiga haritu, kazen kat pahang buat kenduri sambut menantu.

tak semena-mena aku yang kena buat dessert.

pandai sangat lah kononnya, buat dessert untuk pengantin.

bila orang dah bagi kepercayaan, kena lah buat.

so, inilah hasilnya, sagu mangga dengan chocolate eclairs.

nak buat sagu mangga tu senang je.

meh sini nak ajar.

mula mula, kupas mangga.

lepas tu, potong kecik kecik untuk masuk dalam blender.

bila nak blend mangga tu, jangan guna air tapi guna susu segar. susu cair pun takpe.

lepas tu letak sekali kordial mangga dengan pewarna kuning. kalau pewarna takde pun takpe, jangan risau.

kalau tawar, tambah lah lagi kordial mangga dengan gula sikit.

untuk sagu pulak, rebus macam biasa. time rebus tu, letaklah pewarna. kalau tak, nanti sagu tu jadi warna jernih je lah. bila sagu dah kembang, toskan. lepas tu, lalukan kat air paip untuk hilangkan sikit kanji dia.

bila dua dua dah siap, campurkan sagu and mangga dalam bekas. nak lagi cantik, selang selikan sagu dengan mangga tu. kalau ada aiskrin vanilla kat rumah pun boleh letak sikit kat layer yang paling atas.

sejukkan. lepas tu dah boleh makan. senang kan?


yang kat tengah tengah tu, chocolate eclairs. nama nak canggih je. hehe.

cara nak buat dia ikut je macam resepi cream puff kat bawah ni.

resepi ni sebenarnya ikut resepi asal yang ada kat sini.

mula mula panaskan oven, 200C.

campurkan 45g butter dengan 100ml air dalam periuk. masakkan sampai mendidih. lepas tu tutup api.

lepas tu masukkan 60g tepung gandum, kacau cepat cepat.

bila dah sebati. pasangkan api. agak agak tepung dah masak sikit, tutup balik api.

dalam bekas lain, pukul 2 biji telur. tak perlu sampai kembang, cukup untuk campurkan telur kuning dan telur  putih.

lepas tu, masukkan telur dalam periuk yang ada adunan tepung gandum tadi. kacau. kalau nak lagi senang, bila dah masukkan telur, kacau guna mixer.

dah siap adunan untuk cream puff.

masukkan dalam piping bag, pipe kan atas dulang yang dah di sapu marjerin.

tak kisah lah nak pipe bentuk macam mana sekali pun.

last sekali, bakar dalam oven. untuk 15minit yang pertama, suhu oven adalah 200C. lepas tu, turunkan suhu kepada 180C dan bakar lagi selama 25minit.

bila dah siap, sejukkan dan pipekan custard cream kat dalam tu.

then, hiaslah dengan sesuka hati. hehe.

nak buat custard cream tu pulak, ikut resepi ni.

panaskan 1 1/4 cawan susu segar.

lepas tu pukul 3 biji telur kuning + 1/4 cawan gula + 1/8 cawan tepung gandum + 3 sudu tepung jagung.

pukul sampai adunan sebati.

lepas tu masukkan sedikit susu yang dah suam tu dalam adunan telur tadi. kacau sampai sebati.

akhir sekali, campur balik adunan susu + telur tu kedalam periuk yang ada baki susu yang tengah dipanaskan tu.

kacau sampai pekat. guna api kecil.

dah siap, sejukkan dan pipekan ke dalam cream puff yang sudah dibuat tu.

dah boleh makan.

yayyy!!


0 comments:

Post a Comment

 

Anak Ibu Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review